Zeven soorten tekstschrijvers

Er zijn veel soorten tekstschrijvers. Ik merk bij opdrachtgevers soms verwarring over wie waar goed in is. Een tekst is toch een tekst? Nee, iedereen heeft zijn specialisme. Ik zet ze voor je op een rijtje: 

  1. Creatieve schrijver
  2. Artikelschrijver
  3. Journalist
  4. Educatief schrijver
  5. Copywriter
  6. SEO-schrijver
  7. Blogger

1. Creatieve schrijver

Later als ik groot ben, wil ik me nog wel wagen aan creatief schrijven. En dan natuurlijk het liefst een heel boek schrijven. Maar creatieve schrijvers schrijven ook verhalen, gedichten of columns. Creatieve schrijvers verzinnen de mooiste verhalen om daarmee hun lezers te amuseren.

Soorten tekstschrijvers - creatief schrijver

Vorig jaar volgde ik een korte cursus creatief schrijven. Ik volgde de cursus om andere schrijfstijlen en schrijftechnieken te ontdekken en te leren. En wat was het leuk om te doen. Ik stortte me in de opdrachten op een barokke schrijfstijl, zintuiglijk schrijven en een aangeklede conversatie. Jaja, dat bestaat. Ik schreef zelfs een gedicht en een sprookje, ik wist niet dat ik dat kon. 

2. Artikelschrijver

Tijdschriften, magazines, een intern bedrijfsblad, online nieuwsbrieven. De artikelschrijver schrijft informatieve teksten. Denk aan columns, een interview of een achtergrondartikel. Eén van mijn specialisaties is het schrijven van artikelen. Ik schrijf zowel voor offline als online. Bij het schrijven voor online komt nog een vaardigheid kijken, nl. het zo schrijven van een artikel dat het vindbaar is door zoekmachines. Zie ook nummer 6, de SEO-schrijver. 

Soorten tekstschrijvers - artikelschrijver

3. Journalist

De journalist schrijft nieuwsberichten voor kranten en tijdschriften. Maar ook voor televisie en online media. Deze nieuwsberichten gaan over politiek, economie, sport, cultuur enzovoort. De journalist doet onderzoek en interviewt voordat hij zijn nieuwsbericht schrijft. Een journalist moet zich houden aan ethische codes en wetgeving, zoals vrijheid van meningsuiting en de perswet. Een journalist volgt het nieuws op de voet, is nieuwsgierig en kijkt kritisch naar ontwikkelingen.

4. Educatief schrijver

Een educatief schrijver is vaak een tekstschrijver met een onderwijsachtergrond. Zij combineren de beste tekst met didactische kennis. Hoe schrijf ik informatie zo op dat het duidelijk is voor de lezer? Hoe deel ik de tekst in, zodat de doelgroep zo makkelijk mogelijk de informatie opneemt? Wie is mijn doelgroep? Hoe leren mensen? Wat zijn hoofd- en bijzaken? Welke vragen stel ik bij de tekst? Hoe schrijf ik een goede opdracht? Allemaal vragen waar de educatief schrijver een antwoord op heeft. Na twintig jaar onderwijs is het niet gek dat de educatieve teksten een plekje in mijn hart hebben, ik schrijf ze graag. 

Soorten tekstschrijvers - educatief schrijver

5. Copywriter

Een copywriter schrijft teksten die wil overtuigen om je iets te kopen, het zijn wervende teksten. En soms zijn dat hele korte teksten, zoals slogans. Een goede copywriter is goud waard voor een bedrijf. Hoeveel oneliners uit de reclame blijven er jaren hangen? 'Even Apeldoorn bellen' of 'Foutje, bedankt!' Dát zijn gouden copywriters.

6. SEO-schrijver

SEO staat voor Search Engine Optimalization. In het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. Een SEO-schrijver schrijft online teksten die goed gevonden worden door Google. Vroeger kon je nog wegkomen met je zoekwoorden veel herhalen in je tekst. Maar inmiddels is het algoritme van Google veel ingewikkelder. En dus is het schrijven van vindbare online teksten een vak. De SEO-schrijver weet precies hoe jouw tekst hoog scoort in Google. En zij houden hun kennis up to date, want het algoritme van Google verandert regelmatig.  

Soorten tekstschrijvers - SEO schrijver

7. Blogger

Ik verdeel deze groep in de lifestyle bloggers en de zakelijke bloggers. De eerste groep schrijft over uiteenlopende onderwerpen als reizen, mode of duurzaam leven. Veel bloggers doen dit als vrijetijdsbesteding. Ze vinden het leuk om op hun eigen stukje internet hun belevenissen en ervaringen te delen met anderen. Maar er zijn ook bloggers die hier hun werk van hebben gemaakt en met hun blog hun geld verdienen.

De tweede groep zijn de zakelijke bloggers, zij bloggen voor hun onderneming. Ze laten zien dat ze expert zijn, zijn zichtbaar als ondernemer en Google plaatst je site ook nog eens hoger in de zoekresultaten. Hier komt SEO bij kijken, regelmaat in bloggen en schrijven over je passie. 

Als het goed is heb je in deze blog gelezen, welke tekstschrijver ik ben. Heb je een informatieve of educatieve tekst nodig en kom je er zelf niet uit? Ik help je graag. Ook schrijf ik blogs, teksten voor websites en social media. Bel 06-3830 5876 of mail naar info@metjepotenindeklei.nl Dan kijken we samen hoe jouw woorden een rake tekst worden.