Boeren en burgers: neem je verantwoordelijkheid!

Onrust. Al een tijd rommelt het tussen boeren en burgers. Dat kan je vandaag, 1 oktober 2019, niet ontgaan. De boeren trekken massaal op naar Den Haag. Ze zijn het zat. Boeren verwijten burgers dat ze niet weten wat er gebeurt op het erf, het land en in de stallen van de boer. Burgers vinden dat de boeren beter en anders moeten boeren. Duurzamer en met meer oog voor dierenwelzijn. De politiek laat proefballonnen op naar aanleiding van het stikstofbesluit. Naar mijn mening wijzen beide partijen vooral naar elkaar. Richt je op wat je zelf kunt doen. Neem je verantwoordelijkheid, zowel boeren als burgers.

En nu? Burgers en boeren moeten aan de slag

Consumenten lijken te vergeten wat hun eigen rol is in de productie van ons voedsel. Zij zijn de eindgebruiker en bepalen daarmee voor een (groot) deel wat er in de winkel ligt. Besef je dat je daar mee invloed uitoefent op je leefomgeving. Dat doet niet alleen die boer. Dat doen we met z’n allen.

Boeren maken niet van alle mogelijkheden gebruik om de kloof met de burger te dichten. Boos worden dat die kloof tussen boeren en burgers er is, helpt niet. Zuchten dat die burgers er niks van snappen ook niet.

boeren en burgers - aardappels

Burgers: maak keuzes en accepteer de consequentie

Als je voor het schap in de supermarkt staat, kies je als rasechte Nederlander toch al gauw voor het goedkoopste product. Herkenbaar? Maak je je ook maar één seconde druk over waar en hoe dat voedsel is geproduceerd? De meesten van ons niet. Terwijl veel consumenten wel steeds hogere eisen stellen aan hun leefomgeving en aan de boeren en tuinders die daarin werken. Als boeren en tuinders op een andere, duurzamere of meer diervriendelijke manier gaan boeren, kost dat geld. Minder varkens in een stal, dat kost geld. Andere manieren van ziektebestrijding door de akkerbouwer kost geld. Door elke keer te kiezen voor het goedkoopste product, heeft de gemiddelde consument een twijfelachtige dubbelrol. 

Maak keuzes en gedraag je als een verantwoordelijke consument. Niet A roepen “De boeren moeten het anders en beter doen.” en vervolgens B doen en kiezen voor het goedkoopste product in de supermarkt. Als je A roept, heeft dat gevolgen voor B. En dat wordt vaak C: we betalen de prijs of we zoeken naar alternatieven om ons voedsel op ons bord te laten belanden. Streekproducten en seizoensgroenten zijn hier mooie voorbeelden van. Niet verwachten dat er jaarrond heerlijke sperziebonen in de supermarkt liggen. Kiezen voor die Nederlandse appel in plaats van die appel die vanuit Nieuw-Zeeland geïmporteerd wordt.

Ook benieuwd waar jouw voedsel vandaan komt en hoe dat is geproduceerd? Van 5 tot 16 oktober is de Dutch Food Week. Een prachtig moment voor de land- en tuinbouw in Nederland om hun deuren open te zetten. Op de site van de Dutch Food week zie je welke bedrijven te bezoeken zijn. Maak er als consument gebruik van!

Boeren en burgers - burger verdiep je in de herkomst van je voedsel

Boeren: laat zien wat je doet

De demonstratie van boeren in Den Haag? Het lucht op, het is goed om te laten zien dat je het als sector zat bent. Maar is dit de manier om de kloof tussen burgers en boeren te dichten? Nee, wat mij betreft niet. Zet bijvoorbeeld de kracht van social media in, laat zien waar je mee bezig bent. Niet alle bedrijven en boeren zijn geschikt om consumenten over de vloer te hebben, dan is social media een mooie oplossing. Een mooi voorbeeld is het filmpje over het ochtendritueel op een melkveebedrijf, gepost op Facebook. Het werd meer dan 14.000 keer bekeken. 

Er zijn talloze manieren waarop de land- en tuinbouw dat gat met de burger kan dichten. Boeren zijn innovatief, gebruik dat! Verbreed bijvoorbeeld je blikveld op het onderwijs en nodig een stagiaire uit van een opleiding communicatie of event management. Kijk wat hij of zij voor jouw bedrijf op dit vlak kan betekenen. Ik weet uit ervaring dat veel boeren en tuinders stagiaires een plek bieden op hun bedrijf, dus waarom niet een stagiaire voor dit onderdeel inzetten?

Neem je verantwoordelijkheid en doe wat je kunt om je prachtige bedrijf en je innovatieve manier van boeren te laten zien aan de burgers van Nederland. En denk niet dat je niks te vertellen hebt. Voor veel consumenten is alles wat je vertelt nieuw. En misschien wel het allerbelangrijkste: hou vol. Die kloof is niet in een jaar ontstaan. Die dichten we ook niet in een jaar.