Last van een writer's block? Hier zijn 13 tips!

Een writer’s block. Er zijn deskundigen die zeggen dat het niet bestaat. Maar hoe dan ook, we kennen allemaal het moment dat je staart naar een leeg scherm. Een knipperend streepje, dat akelige lege witte vlak en jij met je handen in het haar. In deze blog geef ik je 13 tips die ik gebruik om mijn writer's block te overwinnen.

Met je handen in het haar door je writer's block

 

Inspiratie laat zich niet dwingen. Denk je. Dus daar zit je dan, met je writer’s block. Je wil een tekst schrijven voor je website, een social media post of een nieuwe blog. En op het moment dat je er voor gaat zitten, komt er geen enkel woord. 

Ik ben er van overtuigd dat inspiratie wel op te roepen is. Je moet er wel voor aan de slag. Met deze oplossingen:

  1. Zorg dat je niet afgeleid wordt. Leg je telefoon weg. Er zijn apps om tijdelijk je internet uit te schakelen. Ik gebruik ze zelf niet, maar ga eens op zoek naar deze apps als jij telkens het nieuws checkt en op Instagram rondhangt, terwijl je moet schrijven.
  2. Gebruik pen en papier. Door te schrijven met pen en papier werken je linker- en rechterhelft samen. Hiermee stimuleer je je brein meer dan met typen. Writer's block? Gebruik pen en papier

     

  3. Begin eens midden in je tekst. Die inleiding komt later wel. En die titel? Ook die komt later wel. Als je tekst af is, lees je de tekst nog eens goed door. Geheid vind je ergens inspiratie voor een titel.  
  4. Zorg voor een deadline. Tuurlijk kun je die blog ook best morgen schrijven. Of overmorgen. En ach…volgende week kan ook nog wel. Want ik moet eerst wachten op inspiratie. En na twee weken is dan die blog nog steeds niet geschreven. Door de druk van een deadline gaat hoe dan ook de creativiteit een keer stromen.
  5. Ga zitten en begin. Ga niet wachten tot de inspiratie komt, want schrijven is gewoon werken. Moeite om te starten? Kijk dan welke van de tips 10 t/m 13 het beste voor jou werkt.  
  6. Zorg voor een fris hoofd. Ik wandel bijna iedere dag. Beweging, frisse lucht en verandering van omgeving zorgen voor ruimte in je hoofd. En daarmee voor creativiteit. Writer's block? Zorg voor een fris hoofd

     

  7. Noteer je ingevingen. De beste ideeën krijg je op de momenten dat je niet met schrijven bezig bent. Je brein wordt creatief als je het met rust laat: onder de douche en tijdens de afwas. Dat soort momenten. Probeer je ingevingen zo snel mogelijk vast te leggen, ik doe dit zelf altijd in de notities van mijn telefoon. Krabbel het snel even op het hoekje van een papier of gebruik een notitie-app.
  8. Werk een keer samen met iemand. Wissel uit waar je mee bezig bent. Denk met elkaar mee. Lees elkaars tekst en geef feedback.Writer's block? Werk een keer met iemand samen

     

  9. Kies een andere werkplek. Verhuis van je werkkamer naar de huiskamer. Verruil je kantoor een keer voor dat gezellige lunchcafé. Ik werk zelf weleens in de plaatselijke bibliotheek. Naast nieuwe inspiratie levert het leuke gesprekken op.
  10. Schrijf zo fout mogelijk. Echt, fouter dan fout. Het ontspant. Je wordt steeds creatiever. En dat is nu precies wat je nodig hebt. En wie weet…misschien ziet er tussen je foute tekst wel een briljante zin. Of twee.
  11. Maak een mindmap. Ouderwets met pen en papier. Je onderwerp in het midden en daarom heen alle gekke, onbruikbare, bruikbare, logisch en onlogische woorden die je te binnen schieten. Niet kritisch zijn. Alles mag. Als je helemaal klaar bent, ga je kiezen welke woorden je gebruikt in je tekst. Gooi je mindmap niet weg. Misschien komt de overige inspiratie nog eens van pas voor een volgende tekst.
  12. Gebruik oefeningen om je brein in de creatieve stand te zetten. Ik gebruik zelf vaak de oefeningen uit dit boek, maar ook op internet vind je talloze mogelijkheden.Writer's block? Gebruik oefeningen om creatief te denken

     

  13. Ga freewriten, hierdoor gaat je creativiteit stromen. Freewriten is een methode waarbij je je innerlijke criticus uitschakelt. Je schrijft minimaal 10  tot maximaal 25 minuten aan één stuk door. Zet je timer en blijf schrijven. Het liefst met pen en papier, digitaal mag ook. Verbeter niets, laat je niet afleiden door taal- en spelfouten. Blijf doorschrijven, want hier ga je van associëren. Het levert je een schat aan bruikbare informatie op, maar ook zinnen die hartstikke onbruikbaar zijn. Dat geeft niet, die schrap je later. Na de vastgestelde tijd lees je je tekst. Dan ga je schrappen, zinnen herplaatsen en fouten verbeteren. Vaak vind je  associaties die je bijvoorbeeld voor een volgende blog kunt gebruiken.  

Na je writer's block

Met alle bovenstaande tips uiteindelijk toch wat op papier gekregen? Leg je tekst weg. Kijk er een dag of een paar dagen later weer naar. Met een frisse blik ga je verbeteren en verfijnen. Succes!