Tegenlezen: 11 tips om foutjes in je tekst op te sporen

Je tekst is klaar, tijd om te gaan tegenlezen. Want dat is de officiële term voor het doorlezen van je tekst om foutjes op te sporen. En daar gaat het mis: je ziet fouten over het hoofd. Want je kunt je eigen tekst dromen, je bent er zoveel uren mee bezig geweest. Gelukkig zijn er heel wat tips die helpen bij tegenlezen. Met deze tips vindt je wél die typefout, dt-fout en dubbele woorden.

Tips voor de laatste check van je tekst:

  1. Kies het juiste moment. Realiseer je dat schrijven en tegenlezen twee verschillende dingen zijn. Schrijven is een creatief proces, daar heb je flow voor nodig. Foutjes opsporen is niet creatief, het gaat om focus. Wanneer op de dag ben jij het meest creatief? En wanneer heb jij de beste focus? Gebruik het juiste moment voor de verschillende onderdelen van schrijven.Tegenlezen kan op papier of van het scherm
  2. Laat je tekst een dag liggen. Daarna lees je je tekst met een frisse blik door.
  3. Lees de tekst hardop. Je hoort meteen waar het niet loopt.
  4. Lees de tekst van onder naar boven. Dat kan zin voor zin, maar ook alinea voor alinea. Net wat voor jou het beste werkt.
  5. Print je tekst en lees je tekst door. Lezen van papier kost minder moeite dan lezen van een scherm. Daardoor heeft je brein ruimte om de fouten wel te signaleren. 
  6. Lees met een blaadje of liniaal onder de regels. Regel voor regel.
  7. Kies voor een ander lettertype en een ander lettergrootte. Dit kan gewoon op je scherm, printen is niet nodig. Zinnen verspringen en het tekstbeeld verandert. Daardoor zie je die laatste fout.
  8. Verander de achtergrondkleur van je tekst. Echt, zo simpel kan het zijn.

Hulpmiddelen voor tegenlezen:

  1. Laat Word je tekst voorlezen. Het klinkt robotachtig, maar je foutjes vallen wel op. Je vindt dit onder ‘controleren’ en dan klik je op ‘voorlezen’.
  2. Plaats je tekst in Google Translate en laat het voorlezen. Het nadeel is dat het op één monotone toon klinkt. Als je daar niet tegen kunt: gebruik een andere tip.
  3. LanguageTool. Deze site doet gratis een uitgebreidere spellingscheck dan Word. Er is ook een premiumversie, maar de gratis versie voldoet voor de meeste teksten. LanguageTool doet een snelle check van je tekst op spellingsfouten, foutieve interpunctie en meer. Je krijgt ook uitleg waarom iets fout is.

Bonustip!

Dubbele spaties vind je met de zoekfunctie van Word. Typ in de zoekfunctie twee spaties achter elkaar en Word vindt ze allemaal voor jou. 

Toch nog hulp nodig? Ik zoek en verbeter graag alle foutjes voor jou. Bel 06-3830 5876 of mail: info@metjepotenindeklei.nl