Circulaire economie bij Flevolandse agrifoodbedrijven

In de eerste week van februari was het de week van de circulaire economie. Provincie Flevoland organiseerde een tour langs agrifoodbedrijven en een hogeschool. Ik ging mee. Bij de bedrijven horen en zien we wat zij doen om circulair te werken op hun bedrijf. Een verslag in foto en tekst. 

We beginnen de dag bij fruitteeltbedrijf Florissen in Dronten. Nico Florissen vertelt ons over het gebruik van organische mest op het bedrijf, CO2 vastlegging in fruit en de zonnepanelen op de schuur van het bedrijf. Ook vertelt Nico over de biologische bestrijding van bijv. spint. En het snoeiafval dat achter blijft in de boomgaard als organische bemesting. 

Circulaire economie - Fruitteler Nico Florissen vertelt

 

Circulaire economie - prachtige peren

 

Circulaire economie - sorteren van peren op gewicht

 

Het tweede bedrijf dat we bezoeken is Flevosap in Biddinghuizen. Zij leveren wereldwijd sappen, zoveel mogelijk gemaakt van appels en peren uit Flevoland. Aardbeien en tomaten hebben we niet in Flevoland. Daarom produceert Flevosap hun aardbeien- en tomatensap elders in Nederland, dichtbij waar aardbeien en tomaten wèl geteeld worden.  

Circulaire economie -bedrijfsbezoek Flevosap

 

Circulaire economie - Charmante outfit tijdens bezoek Flevosap

We nemen een kijkje bij de bottellijn van Flevosap. Helaas mogen we geen foto's maken, maar wel een charmante outfit aan ;-)

Flevosap gebruikt een uitgekiende logistieke planning, waardoor hun vrachtwagens vrijwel nooit leeg rijden. De vrachtwagens zijn zo ingericht dat zij verschillende soorten vracht kunnen vervoeren. 

Circulaire economie - Flevosap gebruikt een uitgekiende logitieke planning

 

De volgende stop is bij Aeres Hogeschool Dronten. Hier vertelt lector Piet Moonen over zijn nieuwe lectoraat 'Circulair ondernemen in de agri- en foodbusiness'. Studenten vertellen over de projecten waar zij aan werken binnen het lectoraat. Zoals het maken van warmtepellets uit uienschillen die achterblijven na het sorteren van uien. En het aardappelbrood dat is gemaakt van restafval uit de aardappelverwerkende industrie. Hier kregen we een heerlijke lunch, met oa. een krekelburger. Die moest ik natuurlijk proeven. Lekker!

Krekelburger

 

Posterpresentatie Aeres Hogeschool lectoraat circulair ondernemen

 

Na de lunch vertrekken we naar het bedrijf van moeder en zoon Leenders in Swifterbant. Een bedrijf met akkerbouw en pluimveehouderij. In de pluimveehouderij is de hoofdrol voor het Oranjehoen. Een kip met oranje gekleurd vlees, want de kip wordt o.a. gevoerd met kurkuma, rode biet en wortel. Geen soja uit het buitenland voor het voer van deze kippen. De kippen met hun knaloranje poten hebben een uitloop naar buiten en stro als bodembedekking. Stro uiteraard afkomstig van de tarwe van het eigen akkerbouwbedrijf. Via deze site vindt het vlees via een korte keten zijn weg naar de consument. 

Circulaire economie - op weg naar de kippen

 

Circulaire economie - Oranjehoen bij familie Leenders

 

Circulaire econmie - uitloop kippen

 

De laatste stop van de dag is bij de familie Roobaard van akkerbouwbedrijf De Meerhof in Dronten. Zij houden zich bezig met goed grondgebruik op hun bedrijf. Aard Roobaard: "De grond is niet van ons. Wij dragen rentmeesterschap over de grond. We moeten over de horizon kijken, voor de volgende generaties. Dat zij ook met deze grond kunnen werken."

Op dit bedrijf hebben zij bijvoorbeeld een ruimer bouwplan en bemesten ze met organische mest. Ook laten zij na de tarweoogst het stro achter op het land, als organische bemesting. Als resultaat van hun inspanningen zien zij veel bodemleven, teken van gezonde grond. 

Circulaiere economie - wij luisteren naar de wijze van grondgebruik op dit bedrijf

 

Circulaire economie - Prachtig Flevolands plaatje